Forum Częstochowa Strona Główna


Poprzedni temat «» Następny temat
Linux
Autor Wiadomość
Sova
[Usunięty]

Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 14:37   Linux

Mam kilka pyta? odnośnie linuxa

1. Jaka jest najlepsza (czytaj popolsku i najłatwiejsza dla zielonego usera) dystrybucja.

2. Skąd można ją wziąć

3. I czy pod nia można skonfigurować Neostradę

To chyba na tyle :D
 
     
Adam
[Usunięty]

Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 15:30   

1. polecam ubuntu ktorego przesylaja calkowicie za darmo po zamowieniu na stronie www.ubuntulinux.org - wszyscy znajomi ktorym rozdalem nadwyzke plyt sa zadowoleni :)
2. Dokladny adres do zamowienia: https://shipit.ubuntu.com/ , lub mozna pobrac ze strony: http://www.ubuntu.com/download/
3. Konfiguracja neo u kumpla zgodnie z opisem na polskim forum www.ubuntu.pl zajela mi 5min i wszystko smiga :D
 
     
oidnus 
Leniwy Student



Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 181
Skąd: z domu
Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 15:30   Re: Linux

Cytat:
1. Jaka jest najlepsza (czytaj popolsku i najłatwiejsza dla zielonego usera) dystrybucja.


Cos takiego jak najlepsza nie istnieje to zalezy czego sie oczekuje od systemu. Testowalem duzo i najbardziej spodobalo mi sie ubuntu.

Cytat:
2. Skąd można ją wziąć

Kupic gazetke lub sciagnac z netu, wziac sobie od kumpla i tym podobne

Cytat:
3. I czy pod nia można skonfigurować Neostradę

Tak na forum jest wytlumaczone krok po kroku http://forum.ubuntu.pl/

Edit 1 Posta pisalem jak jeszcze nie bylo tego wyzej ;p
Edit 2 Co do zamowienia to zaczynaja wysylac dopiero cos kolo 17pazdziernika i jest strasznie duza juz pewnie kolejka, ja zlozylem zamowienie juz dawno na 55 plytek wiec jak dostane to moge dac komus :p
_________________
motopublica
Ostatnio zmieniony przez oidnus Nie 02 Paź, 2005 15:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Adam
[Usunięty]

Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 15:31   

wlasnie zauwazylem ze jest nowa wersja ... skladam zamowienie na kolejnych kilkanascie plyt za free :D
 
     
kormaciek 
Liberiti Propaganda



Wiek: 36
Dołączył: 19 Wrz 2005
Posty: 160
Skąd: Mstów
Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 16:13   

Bardzo prosty jest Mandrake. Nie instaluj za to na pierwszy raz Debiana. Szczerze odradzam.
_________________
... to jest nasz czas i to jest nasze miejsce ...
 
 
     
oidnus 
Leniwy Student



Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 181
Skąd: z domu
Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 16:32   

kormaciek napisał/a:
Bardzo prosty jest Mandrake. Nie instaluj za to na pierwszy raz Debiana. Szczerze odradzam.


A ja odradzam instalowanie Mandrake ( teraz mandriva sie nazywa). Co debiana to na pierwszy raz tez odradzam ale ubuntu to taki prosty debian wsam raz na poczatek przygody z linkiem

A jesli juz na sile bym mial cos polecac z rpmowych dystrybucji to Suse.
_________________
motopublica
 
 
     
Randall_Memphis
[Usunięty]

Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 16:40   

Po co Wam 55 płytek blink
Czy kilkanaście nawet blink
 
     
Adam
[Usunięty]

Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 17:39   

Cytat:
Bardzo prosty jest Mandrake. Nie instaluj za to na pierwszy raz Debiana. Szczerze odradzam.

Z Mandriva (bo tak sie teraz nazywa) jest wiecej problemow niz z Ubuntu, bo debianowe systemy maja taki plus ze nie maja chaosu w pakietach. DEBy i APT sa 100 razy lepszym rozwiazaniem niz jakies lipne RPMy.
Cytat:
Po co Wam 55 płytek blink
Czy kilkanaście nawet blink

Jak daja za darmo to sie bierze - sa w kompletach po 2 CD - install i live, reszte sie rozda znajomym zeby propagowac open source :]
 
     
Maciek 
I'mperfect



Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 152
Skąd: z Częstochowy?
Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 23:50   Re: Linux

Sova napisał/a:
3. I czy pod nia można skonfigurować Neostradę


To wlasnie ja jestem kumplem ktoremu Adam instalowal neostrade...coz szczerze mowiac nie bylo to takie proste z punktu widzenia calkiem zielonego wtedy uzytkownika, przydalby sie jakis dobry manual, bo przeciez bez neta linux jest bezbronny (windows odwrotnie :-P )
kiedy juz go masz to jest tyle poradnikow ze mozna samemu spokojnie dzialac. System poczatkowo trudny w obsludze, po prostu za bardzo bylem przyzwyczajony do Win XP, ale po ponad tygodniu uzytkowania umiem juz zrobic wszystko czego narazie potrzebuje. Chociaz naprawde przyda Ci sie jakis kumpel na gg ktory sie na tym zna i mozesz mu przez pierwszych pare dni pozawracac tylek.
_________________
I wanna see it painted, painted black
Black as night, black as coal
I wanna see the sun blotted out from the sky
 
 
     
Sova
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 00:16   

Cytat:
Jak daja za darmo to sie bierze - sa w kompletach po 2 CD - install i live, reszte sie rozda znajomym zeby propagowac open source


To ja poproszę jeden komplet :D
 
     
Blues 


Dołączył: 19 Wrz 2005
Posty: 49
Skąd: Zawodzie
Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 10:52   

juz złozyłem zamówienie, zobaczym co to za wynalazek.
 
     
SHaKe 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Dołączył: 20 Wrz 2004
Posty: 225
Skąd: tajemnica
Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 11:14   

ten Ubuntu jest po PL ??
Mam jakis komplet płytek, ale jak czytałem co tam na nich (tych płytkach) napisali, to raczej język angielski królował :)

Ja używam Mandrake wersje 10.0 i tak średnio zadowolony jestem. W sumie do takiej zwyklej pracy, serfowania po necie używam windowsa. Linux mnie narazie za bardzo wkurza:)
 
 
     
Korn 
<czajnik>



Pomógł: 4 razy
Wiek: 108
Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 1516
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 12:33   

Sova napisał/a:
To ja poproszę jeden komplet Radość

Dla mnie drugi pliz :D
_________________
www.czestochowaforum.pl
Hell Awaits!
 
     
oidnus 
Leniwy Student



Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 181
Skąd: z domu
Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 14:28   

Cytat:
ten Ubuntu jest po PL
Mam jakis komplet płytek, ale jak czytałem co tam na nich (tych płytkach) napisali, to raczej język angielski królował


Podczas instalacji wybierasz jezyk, ale jesli chcesz miesc offica po polsku i KDE to mosisz dociagnac kilka plikow z netu (automatycznie to sie robi )
_________________
motopublica
 
 
     
SHaKe 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Dołączył: 20 Wrz 2004
Posty: 225
Skąd: tajemnica
Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 16:29   

powiedz mi jeszcze czy w tym Ubuntu pomoc kontekstowa (tzw. manuale) czy jak to sie tam zwie tez jest po PL ??
W moim mandrake wszystko jest w naszym rodzimym slangu, ale jak coś jest potrzebne to musze słownika szukać :(

P.S. Widzę Ubuntu version 5.04, powiedz mi czy się orientujesz jak stara jest na wersja ?? Znaczy ma pół roku, czy ze 3 lata ??
Z góry dziękuje za info.
 
 
     
oidnus 
Leniwy Student



Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 181
Skąd: z domu
Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 18:14   

1. Ubuntu wersjonuje sie tak rok.miesiac czyli 5.04 to jest wersja z kwietnia tego roku :P , z tego co mi wiadomo to w tym miesiacu wychodzi wersja 5.10 :p wiec trzeba troszke poczekac.

2. Co do manuali to sa po angieskiemu ale pewnie bez problemu mozna znalez paczke zeby byly po naszemu

Jak tylko dostane plytki to poinformuje was i wtedy sie dogadamy jak wam przekarze ( o ile mi je przysla ale wszystkie znaki na niebie i monitorze na to wskazuja )
_________________
motopublica
 
 
     
homerstory 



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 126
Skąd: Z Europy
Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 20:05   

Ja tez poprosze komplecik jako mozna :) Moja przygoda z linuchem byla krotka, ale chcialbym jeszcze raz sie z nim spotkac :D
_________________
Salam, Alejakum Szalom :)
 
 
     
Adam
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Paź, 2005 00:36   

w skrocie: ubuntu jest po polsku, ma w sobie gnome'a (kubuntu ma kde), a polskie howto sa na ubuntu.pl i mozna tam znalezc duzo wiecej niz w manualu :]
 
     
Sova
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Paź, 2005 18:20   

A zna ktos może link do jakiegos manuala na instalacje neo na Red Hat 9.0 ?
 
     
zaginiony_mnich 



Dołączył: 27 Paź 2004
Posty: 182
Skąd: Czestochowa
Wysłany: Sro 05 Paź, 2005 14:31   

Cytat:
A zna ktos może link do jakiegos manuala na instalacje neo na Red Hat 9.0?


http://www.spoko.neostrada.pl/

http://www.fiokware.com/neostrada.php

http://dhost.info/pavelyhy/neo.php


http://www.redhat.com.pl ;) )
 
 
     
Sova
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 01:28   

Hmmm a mam takie małe pytanko. No wszystko pieknie zainstalowane, neo hula jest git ale czy mozna zainstalowac KDE jeśli ma się już GNOME ?? Jakoś KDE mi się bardziej podoba :D :D
 
     
oidnus 
Leniwy Student



Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 181
Skąd: z domu
Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 08:44   

Sova napisał/a:
Hmmm a mam takie małe pytanko. No wszystko pieknie zainstalowane, neo hula jest git ale czy mozna zainstalowac KDE jeśli ma się już GNOME ?? Jakoś KDE mi się bardziej podoba :D :D


tak
_________________
motopublica
 
 
     
zaginiony_mnich 



Dołączył: 27 Paź 2004
Posty: 182
Skąd: Czestochowa
Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 10:26   seksowny system ;)

oidnus napisał/a:
Sova napisał/a:
Hmmm a mam takie małe pytanko. No wszystko pieknie zainstalowane, neo hula jest git ale czy mozna zainstalowac KDE jeśli ma się już GNOME ?? Jakoś KDE mi się bardziej podoba :D :D


tak



szerzej w :
http://www.linuxsoft.cz/p...?id_article=410

można przetestować np TVM - jeśli ktoś lubi siermiężną prostotę spod zakonnej celi ;) )
A tak w ogóle, to używając pingwinka musisz całkowicie wyzbyć się fałszywej pruderii w których żyją zwolennicy MS ;) )),
No wiesz, musisz przestać odczuwać skrępowanie wygłaszając w autobusie deklarację w stylu:
-że jesteś zmęczony bo pielęgnowałeś jądro, lub odnosić się z większą przychylnością do kogoś kto chce podzielić się z Tobą nowymi jądrami ;) )
- Zamiast się pytać czy wybranka lubi kwiaty wystarczy przeczytać HOWTO i wybrac odpowiednie paramentry by zamontowac nowy zasob
A najgorsze jest 9 miesieczne ślęczenie nad nowym srodowiskiem spakowanym w tar.gz ;) )
Potem przez resztę życia sukcesywnie wyłączasz poszczególne usługi , przechodząc w efekcie w tryb konsoli ;) ))))))
 
 
     
przemysław 
PRZEMEK



Wiek: 38
Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 216
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 22:09   

ja się nie zna za 2 PLn kupiłem linuksa na allegro.
jak dojdzie to założę i będę miał pingwinka. Myślę ze to najłatwiejszy sposób, ale mogę udostępnić swą płytę innym, jeśli ktoś zechce.
_________________

 
  mój status
     
Kudłacz 



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 192
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 10:41   

a jakiego kupiłes?
 
 
     
przemysław 
PRZEMEK



Wiek: 38
Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 216
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Nie 27 Maj, 2007 00:17   

Kubuntu taka fajna niebieska płyta orginał, jak z fabryki. :królik:
_________________

 
  mój status
     
Tosiek13 


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 2
Skąd: Czestochowa
Wysłany: Wto 23 Gru, 2008 14:16   

Najnowsze Suse zarządza :)
_________________
Serwis komputerowy Czestochowa, Tworzenie stron www
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Forum mieszkańców Częstochowy i okolic, od 2004 roku w Internecie.